Strandweg 1, 9162 EV BALLUM +31(0)519 555 100 info@opa-ameland.nl

opa

- SAMEN STAAN WE STERK -

 

Personeelstekort op de Waddeneilanden

Personeelstekort op de Waddeneilanden

Er wort al veel over gezegd maar nog weinig over geschreven. Toch begint personeelstekort een zeer grote rol te spelen, we mogen voorzichtig aan wel stellen dat dit prio nummer 1 is voor de meeste werkgevers!. Niet alleen op Ameland maar ook op onze buureilanden!

Aan het probleem liggen meerdere factoren ten grondslag maar voordat ik deze benoem blik ik eerst even terug. In 2008 brak in Nederland een economische crisis uit. Voor sommige sectoren op Ameland nauwelijks merkbaar, en voor anderen kwamen de klappen pas een paar jaar later. Ondanks de klappen die er gevallen zijn de Waddeneilanden er nog genadig afgekomen. Een prettige bijkomstigheid was dat er personeel in overvloed te vinden was, echter zoals iedereen weet is dat nu wel anders!

Met alle onrust in de zuid europese vakantiebestemmingen zijn de eilanden enorm in trek. Men zoekt het dichter bij huis en voor de meerverdieners zijn de eilanden een prettig toevluchtsoord voor korte vakanties. Daar komt nog eens bij dat er vanwege de lage spaarrentes veel spaargeld geinverseerd wordt in vakantiewoningen. Allemaal goed nieuws maar toch zijn er bedreigingen.. Het personeelstekort is groot, zo groot dat het menig (horeca) ondernemer inmiddels slapeloze nachten bezorgt. 

Maar wat is er nu eigenlijk precies aan de hand? Eigenlijk ligt een verklaring vrijwel voor de hand. De markt trekt aan en er is meer werkgelegenheid op de eilanden, dit terwijl het inwonersaantal nauwelijks toegenomen is. Aan de vraag naar werknemers kun je niet voldoen zonder te steunen op personeel van het vaste land. Nog steeds niets nieuws hoor ik zeggen want al jaren komen er mensen van het vaste land op de eilanden werken. Dat klopt, maar waar huisvesten we deze mensen nu we een minstens 10 maanden economie hebben? Juist niet meer op een camping of met zijn tienen in ééns slaapkamer. De uitdaging ligt erin dat werken en wonen op Ameland interesant en haalbaar is en moet blijven!